Blog | Grootste sambafestivals ter wereld

Batedeira heeft al op veel grote sambafestivals gespeeld. Zoals Notting Hill Carnival en Samba Festival Coburg. Wat zijn de bekendste sambafeesten in en buiten Europa?

Rio de Janeiro Carnaval (Brazilië): Het carnaval in Rio de Janeiro is een van de grootste en meest bekende sambafestivals ter wereld. Elk jaar komen honderdduizenden mensen naar Rio om deel te nemen aan of te genieten van de spectaculaire parades, waarbij sambascholen strijden om de titel van kampioen. De Sambódromo is een speciaal voor het jaarlijkse carnaval aangelegde paradeplaats in het centrum van Rio de Janeiro.

São Paulo Carnaval (Brazilië): Naast Rio de Janeiro is het carnaval van São Paulo ook erg beroemd. Het evenement trekt grote menigten en heeft vergelijkbare prachtige sambaparades met deelname van verschillende sambascholen.

Salvador Carnaval (Brazilië): Het carnaval in Salvador, de hoofdstad van de deelstaat Bahia in Brazilië, staat bekend om zijn energieke sambafestiviteiten. Het festival is beroemd om de zogenaamde “trio elétrico”, een mobiel podium dat langs de straten rijdt terwijl mensen dansen op de ritmes van de samba.

Barranquilla Carnaval (Colombia): Het carnaval van Barranquilla in Colombia wordt beschouwd als een van de grootste folkloristische festivals in Zuid-Amerika. Hoewel het niet uitsluitend een sambafestival is, heeft het wel veel samba-invloeden, samen met cumbia, vallenato en andere traditionele muziekstijlen.

Montevideo Carnaval (Uruguay): Het carnaval van Montevideo heeft een sterke sambatraditie. Het omvat parades met murgas (carnavalsgroepen), dansgroepen en drummers die de straten vullen met opzwepende sambamuziek.

Ook in Europa zijn een aantal grote sambafestivals die bekend staan om hun levendige en kleurrijke optochten en optredens, zoals:

Notting Hill Carnival (Verenigd Koninkrijk): Hoewel het geen traditioneel sambafestival is, heeft het Notting Hill Carnival in Londen een sterke sambapresentie. Het festival trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en viert de Caribische cultuur en tradities, inclusief samba-optochten en dansgroepen.

Samba Festival Coburg – Coburg, Duitsland: Dit is een van de grootste sambafestivals in Europa en Duitsland en trekt jaarlijks duizenden deelnemers en toeschouwers. Het festival biedt optochten, concerten en workshops voor sambaliefhebbers.

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife – Tenerife, Spanje: Dit carnavalsfeest op een van de Canarische eilanden staat bekend om de kleurrijke parades, extravagante kostuums en levendige sambamuziek.

Paris Samba Carnaval – Parijs, Frankrijk: Dit festival brengt sambagroepen uit heel Europa samen voor een feestelijke viering van Braziliaanse cultuur en sambamuziek. Het omvat optochten, dansvoorstellingen en workshops.