In Memoriam Frans van der Steen (Senhor Festa)

“Eén van de meest enthousiaste en markante shaker-spelers aller tijden is niet meer.” Dit is een van de vele reacties op het overlijden van Frans van der Steen op dinsdag 9 januari 2024.

Frans werd lid van Batedeira direct na de oprichting van de band in april 1994. Eerst als speler op agogo maar snel daarna op zijn favoriete instrument: chocalho oftewel shaker. Van de meer dan 650 optredens heeft Frans er slechts enkele laten schieten. Vrijwel altijd was Frans op de bühne aanwezig en meer dan dat: Frans groeide uit tot absolute gangmaker van Batedeira. Met zijn enthousiasme en kracht wist hij als geen ander het publiek te entertainen. Niets voor niets is “Senhor Festa” dan ook zijn bijnaam bij Batedeira.

De shaker was onlosmakelijk verbonden met Frans. Hij heeft diverse shakers op maat laten maken en verder doorontwikkeld voor het beste show element en voor een zo optimaal mogelijk geluid. Dat wekte in de sambawereld veel interesse, maar nooit gaf hij het geheim van de smid prijs.

Batedeira was zijn club en daar was hij maar al te trots op. Menig interview heeft Frans gegeven om Batedeira en de sambamuziek te promoten. Ook achter de schermen was Frans zeer actief. Als PR man heeft hij meer dan 20 jaar vele boekingen van de band geregeld en was hij het vaste aanspreekpunt van de band.

In januari 2023 heeft Batedeira nog opgetreden bij de nieuwjaarsbijeenkomst van atletiekvereniging Prins Hendrik waar Frans in het zonnetje werd gezet voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Niet veel later werd er geheel onverwachts een hersentumor bij Frans geconstateerd. Ondanks alle zware behandelingen bleef Frans gewoon muziek maken en was hij, zolang zijn situatie het toeliet, aanwezig bij repetities en optredens. In december bleek de ziekte helaas niet meer te behandelen.

Wij gaan onze Mr Entertainer op de shaker, onze Senhor Festa enorm missen. Bedankt voor alles wat je voor Batedeira hebt betekend! Wij wensen André, familie en overige dierbaren veel sterkte toe om dit verlies een plaats te kunnen geven.